×
Roter Weihnachtsstern, daneben Gießkanne mit langer Tülle aus Edelstahl; neutraler Hintergrund

Den ultimata bevattningsguiden för din julstjärna

Står du någon gång framför din julstjärna och frågar dig själv "ska jag eller ska jag inte?" De sägs trots allt att julstjärnor är känsliga när det kommer till vattning. Här är svaren på alla dina frågor.

Det du hör är sant å ena sidan. För Julstjärnor tål inte att bli övervattnade. Men å andra sidan är vattning inte svårt om du känner till dessa grundläggande regler:

Vattning av julstjärnor – Allt du behöver veta

  • Vattna bara när jorden har torkat ut.
  • Vattna måttligt
    Inför varje vattning:
    a) Vattna en normalstor julstjärna (i en kruka ca 13 cm) med 100 ml vatten, ungefär så mycket som du får plats i ett champagneglas.
    b) Vattna minijulstjärnor (i en kruka på cirka 6 cm) med cirka 20 till 30 ml vatten, ungefär så mycket som du får plats i ett halvt snapsglas.
  • Vattna med rumstempererat vatten
  • Ta bort eventuellt kvarvarande vatten från fatet eller krukan efter 15 minuter för att förhindra övervattning.

Den perfekta tiden att vattna

Den bästa tiden att vattna är när jorden precis har torkat. Om du stoppar fingret i torr jord kommer det att kännas varmt och torrt och jorden kommer inte att fastna på ditt finger. Lyfter du krukan kommer den att kännas lätt.

Dessutom ändrar jorden färg: den blir ljusare och ser mer ljusbrun ut än mörkbrun när det är dags att vattna.

Hur mycket vatten behöver en julstjärna?

Vattna julstjärnor måttligt. Jorden ska vara ordentligt fuktig efter vattning, men inte genomblöt.

Experterna på Stars for Europe rekommenderar 100 ml vatten per vattning för normalstora julstjärnor i 12 eller 13 cm krukor. Detta är ungefär den mängd som får plats i ett champagneglas (100 ml). Häll 20 till 30 ml vatten i en minijulstjärna. Vanligtvis har ett litet snapsglas en volym på cirka 20 milliliter.

Frau prüft Feuchtigkeit der Blumenerde mit dem Finger

Apotek säljer också ofta små pipettflaskor med en volym på 20 milliliter.

Extra stora julstjärnor i större krukor behöver mer vatten. Att vattna 10 till 20 procent av krukans volym anses vara optimalt.

Hur ofta bör du vattna en julstjärna?

Det beror på. Ovanför ett element, i torr luft och på en ljus plats kan du behöva vattna varje dag.

På andra ställen räcker det med att vattna två gånger i veckan. Mini julstjärnor behöver vatten oftare än stora på grund av den lilla krukans volym.

Det är viktigt att vara observant och hitta rätt bevattningsschema för dina förutsättningar.

Om din julstjärna behöver konstant påfyllning kan du öka mängden vatten något. Men kom ihåg: Att vattna i förväg fungerar inte. Detta skulle orsaka den ökända övervattningen vi nu kommer att diskutera.

Problemet med övervattning

Om jorden är övervattnad och genomblöt kommer vatten att samla sig i jordens grova porer. Det tar bort luften som rötterna behöver för att kunna andas. Resultatet blir gula, hängiga blad– och en osäker framtid för julstjärnan.
För att förhindra att detta händer, ta bort allt vatten som har runnit ner på fatet eller i krukan senast 15 minuter efter vattning. Minska mängden vattning om det alltid finns för mycket vatten kvar!
Om vattnet rinner ner på fatet när du vattnar och den torkade rotklumpen tar vätska därifrån, är det okej så länge du tar bort det vatten som är kvar efter en kvart.
De plantskolor som odlar julstjärnor gör på liknande sätt. De använder principen att samla vatten som hamnar på odlingsborden. Efter en kort stund rinner vattnet av igen.

Helst rumstempererat vatten

Tropiska krukväxter som behöver värme reagerar negativt på kallt vatten. Det är likadant med julstjärnor som med orkidéer eller afrikanska violer. Det är bäst att fylla på vattenkannan direkt efter vattning så att innehållet hinner få rätt temperatur innan nästa vattning.

Mjukt vatten får julstjärnorna att glänsa

Man kan inte säga att julstjärnan är en stor vän av hårt vatten i längden.
Olika delar i Sverige har olika hårt vatten, de flesta har mjukt.
Mjukt vatten kan även samlas upp i regnvattenstunnor eller genom smält snö (låt det bli rumstemperatur innan vattning!).

Vattna eller doppa - vad är bäst?

Båda har sina fördelar och nackdelar. Fördelen med vattning är att du har kontroll över vattenmängden. Dessutom kan julstjärnan stå kvar på sin plats.

Å andra sidan fungerar vattning bara om det finns en kruka eller liknande runt julstjärnan. Om du slagit in rotklumpen i mossa är det lättare att ta bort växten från dekorationen så att både mossa och rotklump kan fräschas upp i en skål med vatten. Låt dem rinna av ordentligt innan du sätter tillbaka den på sin plats!

Att sänka ner rotklumparna på julstjärnor är praktiskt för de mindre växterna eftersom deras lilla volym av jord lagrar lite vätska ändå.

Doppa en julstjärna - hur fungerar det?

• Ta ut julstjärnan ur krukan och lägg den i en djup skål eller hink med rumstempererat vatten. Gör så att rotklumpen ligger precis under vattenytan. När vattnet rinner in i jorden bubblar det.
• Vänta tills nästan inga fler bubblor syns, för då är jorden tillräckligt mättad.
• Låt julstjärnan rinna av så att överflödigt vatten rinner ut ur de grova porerna.
• Sätt tillbaka julstjärnan på sin plats.
• Töm det återstående vattnet ur fatet eller krukan efter 15 minuter, för att undvika övervattning.

Doppmetoden är ofta det klokaste sättet att återfukta hårt uttorkad krukjord.

Vad ska man göra med hängiga, gröna blad på julstjärnan?

Om en julstjärnas blad ramlar av är jorden för torr.
Rötterna har inte tillräckligt med vatten att skicka ut till bladen. Först dör enskilda växtceller, sedan hela julstjärnan.
Om jorden torkar ut så mycket att den lossnar från krukkanten är det tveksamt om plantan går att rädda genom att vattna.
Tips: Ta väl hand om mini julstjärnor! Eftersom krukvolymen är liten torkar jorden ut snabbt. Detta gäller alla miniväxter 😉

Vattna inte om bladen är hängiga och gula!

Hängiga, gula blad uppstår när en julstjärna får för mycket vatten, inte för lite. De är det mest uppenbara symtomet på den ökända övervattningen. Mer vattning skulle göra saken värre. Finns det vatten i krukan? Häll bort det och vattna först igen när jorden har torkat ut!

Behöver jag gödsla min julstjärna?

Nej. Julstjärnor förses med gödsel. De räcker i fyra till sex veckor, vilket räcker både över advent och jul.

Om du planerar att plantera dina julstjärnor till sommaren, börja gödsla i slutet av februari. Fram till april räcker det med en halv dos av en normal krukväxtgödsel var fjärde till sjätte vecka. När tillväxten börjar, gödsla julstjärnor precis som dina andra krukväxter.

Du kan även besöka oss på FacebookPinterest och Instagram.