×

Minijulstjärnor: presenttips och skötseltips

Minijulstjärnor är mycket populära och utgör underbara presenter. Inte konstigt, för de små plantorna kostar inte mycket och är väldigt fina. När det kommer till skötsel och speciellt till vattning behöver du vara lite extra försiktig.

I den här artikeln presenterar vi fem presenttips med minijulstjärnor. För med sina varierande färger och bladformer inbjuder dessa små dig att skapa massor av olika presenter.

Du kommer också att lära dig vad du ska titta efter när du köper minijulstjärnor så att du kan njuta av dem så länge som möjligt.

Presenttips med minijulstjärnor

Det är ofta mycket att stå i veckorna fram till jul och man önskar att det fanns mer än 24 timmar på ett dygn. Utöver den vanliga hetsen i vardagen, är det nu även förberedelser inför advent och jul. Utöver allt bakande och pyntande är det ibland en del glöggfester och till dessa också presenter att ordna. Tur att det finns minijulstjärnor!

Med dem kan du snabbt skapa fantasifulla arrangemang som är perfekta att ge bort som presenter (och dekorera med).

För den stressiga julsäsongen, här är fem vackra presenttips med minijulstjärnor! 😊

En stjärnfylld skål

Denna underbara skål med stjärnor lämnar ingen oberörd. Det är en underbar adventspresent som du bara inte kan misslyckas med.

Vår steg-för-stegvideo visar hur du skapar en egen dekoration med minijulstjärnor. 📽️

Blommig bricka

Denna present är perfekt för dem som älskar den naturliga looken! A

llt du behöver är en flätad bricka eller korg och minijulstjärnor.

Om du väljer sorter med olika bladformer och nyanser av rött, kommer arrangemanget att se mer intressant ut. Valet av färger är upp till dig! 😊

En gåva för kaffeälskare

Detta är den perfekta presenten för kaffeälskare! Den går supersnabbt att göra.

  • Sätt helt enkelt en minijulstjärna i en kaffekopp ny eller vintage.
  • Fyll eventuella luckor runt krukan med mossa och dekorera med miniäpplen.
  • Presentetiketten är gjord av kartong och en pappersduk.
  • Använd en bit tråd eller snöre för att fästa presentetiketten på koppen.

Presenten blir ännu vackrare med en skedljusstake.

  • Den är böjd med tång så att du kan hänga den på koppen.
  • Ljuset fästs på skeden med en droppe varmt lim.
  • Eller så kan du använda en speciell ljusklämma som du fäster på handtaget.

Presentförpackning med julstjärnor

Placera sex minijulstjärnor i tre olika färger i en vacker presentförpackning och knyt en rosett av sidenband över dem.

För den lite lyxiga varianten, placera julstjärnorna i varsina krukor.

Har du inte tid att köpa krukor? Sätt julstjärnorna i små fryspåsar eller täck hela lådans insida med folie. Detta skyddar den från vatten eller våt jord.

Minis i lådor

Ta en ren, fyrkantig drick- eller mjölkförpackning och skär av den övre delen. Skrynkla ihop den nedre delen av kartongen tills det tryckta uttre lagret börjar släppa från kartonglagret under. Börja i hörnen, använd en liten kniv för att dra av det översta lagret av helt.

Nu kan du dekorera kartongen med färg eller tuschpennor. Skär sedan en liten skåra i varje hörn så att du kan vika kartongen så att det inre skiktet exponeras. Vik över en gång till. Placera en minijulstjärna inuti och ge bort varje kartong individuellt eller som ett set.

Vi gjorde också en DIY-video om denna idé. Ta gärna en titt! Den heter Sista-minuten-julklapp med julstjärnor📽

Skötseltips för minijulstjärnor

Lika magiska som de små minijulstjärnorna ser ut, kan det vara en utmaning att ta hand om dem.

I grund och botten skiljer sig de smås behov inte från deras större syskon: de gillar att stå ljust, varmt och skyddade från drag och behöver precis tillräckligt med vatten så att de varken torkar ut eller dryper av fukt. Det finns dock två saker som gör hanteringen utmanande.

På grund av sin storlek är minijulstjärnor mer känsliga för felskötsel. Dessutom har de på grund av den lilla krukan bara tillgång till lite jord. Att ta hand om dessa ömtåliga växter kräver därför extra försiktighet.

Men oroa dig inte, om du följer tipsen nedan kommer dina minisar definitivt att trivas.

1.) Kontrollera jordens fuktighet dagligen. Det ska varken vara för torrt eller för blött.

2.) Placera inte minis i ett mycket uppvärmt vardagsrum eller nära ett element eller öppen spis. Rotklumparna torkar ut snabbare där. En ljus plats utan drag och med en omgivningstemperatur mellan 17 och 20 grader är mer lämpligt. Du kan ta reda på mer om detta ämne i vår bloggartikel ”Den optimala platsen för din julstjärna”.

3.) Vattna din mini genom nedsänkning. För att göra detta, doppa rotklumparna helt i ljummet vatten ungefär varannan till var tredje dag, eller dagligen om så behövs, låt dem sedan rinna av ordentligt. Häll av överflödigt vatten från krukan eller fatet efter högst 15 minuter.

För komplicerat? Plantera då helt enkelt om din mini i en större kruka med mer jord eller sätt flera minis tillsammans i en skål. Den större volymen jord gör att dina julstjärnor kan frodas och förhindrar att jorden torkar ut för snabbt eller blir för blöt. Använd kaktusjord eftersom det låter överflödigt vatten rinna igenom snabbt.

När du planterar om, var försiktig så att du inte skadar dessa känsliga växter. Det är viktigt att de inte planteras för djupt när de planteras om. Det är också viktigt med hål och ett dräneringslager i botten av behållaren för att förhindra att växten blir stående i vatten.