×
Frau hält apricotfarbenen Weihnachtsstern in den Händen

Fem goda vanor som får din julstjärna att glänsa

Tänk att vissa bara har tur med julstjärnor, medan andra har otur?! Dumheter–detta är inget annat än en myt som kan avslöjas på nolltid. Dessa fem goda vanor gör hela skillnaden.

Julstjärnor är lika lättskötta som andra tropiska krukväxter. De som skryter med fantastiskt vackra växter som står i veckor har nog bara dessa fem goda vanor.

1. De vattnar sina julstjärnor måttligt och regelbundet

Normalstora julstjärnor är nöjda med 100 ml vatten per vattning, vilket är ungefär lika mycket som du får plats med i ett champagneglas. Mini julstjärnor behöver bara en väldigt liten mängd vatten – ungefär ett halvt snapsglas, medan extra stora julstjärnor behöver mycket mer.

Personer som får julstjärnor att glänsa vattnar först när de märker att jorden har torkat ut. Efter vattning är jorden väl fuktig men inte genomblöt. Du bör också använda rumstempererat vatten.

Hur du hittar den optimala tiden att vattna, plus mer information om vanliga bevattningsmisstag, finns här.

2. Ge dem en ljus och varm plats

Vintrarna är mörka i Sverige. Ändå behöver julstjärnan ljus för att den ska må bra.
Erfarna julstjärneentusiaster vet detta och placerar dem på en plats där de får så mycket dagsljus som möjligt. Det är trots allt ingen hemlighet att ljusintensiteten minskar dramatiskt för varje meter från fönstret.
För optimalt ljusinsläpp kan du till och med putsa fönstren innan du dekorerar till jul.

3. Säkerställ lagom temperatur

Som en växt med mexikanskt ursprung gillar även julstjärnan att det är varmt och skönt. Temperaturer mellan 15 och 22 grader är idealiska.

Rote Weihnachtssterne am Fenster

4. Håll julstjärnan borta från fönstret när du öppnar det.

De flesta tycker om att vädra då och då för att få in frisk luft.
Så länge fönstret är öppet är det bäst att sätta sina växter på en plats där den kalla luften inte når dem. Några minuter efter att fönstret stängts kan de tas tillbaka till ljuset igen.

5. Slå in julstjärnan för att hålla den varm på väg hem.

Sanna älskare av julstjärnor skulle aldrig bära sina julstjärnor från affären till bilen i temperaturer under 12 grader utan ett skyddande pappersomslag.

Detsamma gäller för den som inte kan motstå ett erbjudande om att köpa växter i det dragiga entréområdet till en butik. Men bladen på dessa stjärnor kommer med all sannolikhet att falla om några dagar. Låga temperaturer gör att den tropiska växten tappar sina blad.

De som vet bättre köper julstjärnor i ljusa, varma försäljningslokaler och slår in dem i papper innan de tar ut växterna i kylan.

I stället för att fortsätta handla bör du gå direkt hem så att julstjärnan kan komma in i värmen så snabbt som möjligt.

Junge Frau sucht Weihnachtssterne im Gewächshaus aus

Om du tar för vana att göra dessa fem saker kommer dina problem med julstjärnor att försvinna.

Du kan även besöka oss på Facebook, Pinterest och Instagram.