×

Julstjärnor: En Julsymbol Över Hela Världen

En julstjärnas klarröda färg och det stjärnliknande utseendet på dess högblad gör den till en symbol för julen. Vi lär oss mer genom berättelser och seder i olika länder runt om i världen.

Julstjärnan är oskiljaktigt förknippad med julafton – och inte bara med namnet. Över hela världen är den en symbol för julen, och det finns legender och historier om den.

För länge sedan bodde det en liten flicka som hette Pepita. Flickan var mycket fattig och hade ingenting, inte ens något att äta. Ibland visste hon inte var hon skulle få tag på en bit bröd eller vatten eller hur hon skulle överleva de kommande ansträngande dagarna.

En Grön Växt Blommar I Frodig Röd Färg

En av dessa dagar hörde Pepita att ett mycket speciellt barn hade fötts inte långt därifrån. Den hade fötts i en krubba. Hon bestämde sig för att hon ville ge barnet en present – men hon hade inget att ge det själv.

Hon hade inget val: hon plockade några växter vid vägkanten, tog dem till barnet och lade dem i hans krubba.

Så snart Pepita hade placerat växterna i sängen bredvid barnet, växte frodiga och djupröda blommor upp ur stjälkarna. Växterna var vackra att titta på.

De var nu en underbar gåva till det lilla barnet i krubban och växten som Pepita hade plockat fick från och med den dagen namnet Flores de la Nochebuena, Den heliga nattens blomma.

Historien om Pepita och Flores de la Nochebuena är en traditionell mexikansk julsaga och det finns många, alltid lite olika varianter av den. Ibland går den fattiga flickan Pepita inte till krubban och ger barnet något direkt, utan till en kyrka, ibland samlar hon in gräs, ibland strör hon ut frön.

Men det som alltid är detsamma i berättelsen är att Pepita ger bort eller sår en dålig planta – och plötsligt dyker det upp en särskilt vacker blomma med röda blad. Växterna i fråga, Flores de la Nochebuena, är naturligtvis julstjärnor, och i och med denna berättelse om julmirakel förknippas de mer än någonsin med julafton.

These plants in question, these “Flores de la Nochebuena”, are of course poinsettias, and with this Christmas miracle story they are more than ever linked to Christmas Eve.

Liknande Innebörd I Andra Länder

Men det är inte bara i Mexiko, där växten har sitt ursprung, som julstjärnor är nära förknippade med julen: De röda och gröna bladen är klassiska julfärger, och de har också stjärnformade högblad – så det är förståeligt att de också är en symbol för denna speciella tid i många andra länder.

I många fall har de också en mycket speciell betydelse. Till exempel:

Tyskland:

I Tyskland ger man ofta en julstjärna till vänner och bekanta som ett tecken på kärlek och välvilja – särskilt under den mörka vintersäsongen ska den göra människor hoppfulla och optimistiska.

USA:

Även i Amerika är julstjärnan, även kallad poinsettia här, en populär gåva. Det finns till och med en officiell julstjärndag den 12 december, då vänner och familj ger varandra julstjärnor.

Östeuropa:

Många människor som bor i östeuropeiska länder är mycket religiösa – bland dem anses julstjärnan vara en symbol för Betlehemsstjärnan, där de djupröda bladen representerar Kristi blod.

USA, Tyskland och Östeuropa är dock bara några exempel på julstjärnans betydelse, eftersom den i många länder i världen betraktas som en symbol för hopp och tillförsikt i den mörka vintertiden!

Du kan även besöka oss på FacebookPinterest och Instagram.