×

Använda julstjärnor som snittblommor: Dekorationsidéer, stilar, klippteknik och historia

Julstjärnor som snittblommor? Ja det stämmer! Julstjärnor är inte bara vackra som krukväxter. De är också fantastiska att snitta och använda som färska blommor. I en vas håller de upp till två veckor; lika länge som rosor.

Här finns massor av vackra dekorationsidéer med julstjärnor som snittblommor. Från buketter till bordsdekorationer, julgranspynt och adventskransar, allt finns här.

Vad gör julstjärnor till fantastiska snittblommor?

1.) De färgade högbladen från julstjärnor bildar enorma falska blommor som ser imponerande ut i buketter och blomsterarrangemang. 🤩

2.) Julstjärnor finns i många olika nyanser, som röd, aprikos, rosa och rosenröd, även kanel och citrongul. Det finns också massor av tvåfärgade varianter. Din favoritfärg finns säkert där.

3.) Julstjärnor odlas i regionala plantskolor.

4.) Julstjärnor är exklusiva, men ändå billiga. Från en medelstor krukväxt kan du få flera snittblommor.

5.) Skurna julstjärnor har lång livslängd i vas. Om du gör rätt kan du njuta av dem i upp till 14 dagar. Nedan berättar vi vad du ska vara uppmärksam på så att dina klippta julstjärnor håller sig fräscha längre. ⬇️

Buketter och blomsterarrangemang att bli förälskad

Med julstjärnor kan du skapa färgglada buketter och arrangemang höst som vinter. Dessa vinterblommor är helt enkelt fantastiska tillsammans med andra snittblommor och gröna växter men kan också användas ensamma. Förtrollas av våra idéer för buketter och arrangemang!

För ett välkomnande bord: Röda julstjärnor trivs tillsammans med nejlikor, torkade valmokapslar, lavendel, tistlar, stjärnvädd, olika prydnadsgräs och lärkgrenar i en vas. Några blommor fästs på utsidan av vasen med gummiband täckta med ull.

Ta plats: Det här arrangemanget står stolt med rosa skurna julstjärnor, förföriskt prydnadsgräs, fluffig lagurus, elegant eukalyptus och förtrollande järnek.

Glad men ändå elegant: en magnifik vinterbukett ton-i-ton av skurna julstjärnor, ilex och amaryllis i uppfriskande aprikos.

Denna kombination av aprikosfärgade julstjärnor, ömtåliga cymbidium orkidéer, ömtåliga rosor, Berzelia galpinii, fluffiga Berzelia lanuginosa, björkkvistar och linneband är en mästerlig skapelse av den engelska blomsterbutiken ”The Blacksmith’s Daughter”. Den kan stå för sig själv och även fungera som en bedårande brudbukett vid vilket vinterbröllop som helst.

Ett riktigt blickfång med en mästerlig touch: en höstbukett sammansatt av noggrant skurna julstjärnor, tallgrenar, eukalyptus och olika torkade blommor som tex färgad sparris.

Festligt och vackert: en bukett konstfullt arrangerade kvistar av järnek, vajande gräs och klippta, knallröda julstjärnor som lyser i eleganta provrör.

Var kan jag hitta julstjärnor som snittblommor?

Handeln erbjuder normalt inte skurna julstjärnor. Men det är inget problem eftersom du själv helt enkelt kan skära av julstjärnan från krukväxten. En minijulstjärna ger vanligtvis en skuren julstjärna, en vanlig julstjärna i en 12-13cm kruka ger två till tre, och en stor planta i en 17cm kruka ger cirka fyra till fem skurna stjälkar.

Bordsdekorationer med skurna julstjärnor

Förtrolla ditt festliga bord med en julstjärna som bordsdekoration: Med sin strålande elegans kommer dessa magnifika blommor att göra din dukning oförglömlig. Upptäck bordsdekorationer med skurna julstjärnor som passa alla inredningsstilar och smaker. Bli inspirerad! ✨

Scandi chic: ett drömlikt höstarrangemang gjort av skurna julstjärnor, kängurutass (Anigozanthos manglesii), järnek (Ilex verticillata), sparris (Asparagus acutifolius), eucalyptus (Eucalyptus robusta), cambria-orkidéer (Oncidium cultivar) och kiwi Actinidia deliciosa).

Som något ur en saga: Smycka ditt bord med denna korall- och orangeröda dekoration med klippta julstjärnor, ljus och dekorativt gräs.

Festlig magi för ditt bord i trendig japandi-stil: vita och krämfärgade skurna julstjärnor och delikata prydnadsgräs förenas i enkla glasvaser.

Lätt, luftig och romantisk: dekorera ditt bord med eukalyptus och tvåfärgade julstjärnor i rosaröd och kräm.

Skapa unika detaljer: gör helt enkelt ett hål i ett knaprigt äpple, sätt i ett provrör fyllt med vatten, dekorera äpplet med glitter och sätt i en ståtlig skuren julstjärna!

Vad ska jag se upp med när jag klipper julstjärnans stjälkar?

Skär julstjärnans stjälk i en lätt vinkel och ta bort de nedre bladen. Doppa änden i varmt vatten (ca 60°C) i fem sekunder.

Detta kommer att förhindra att dess mjölksaft läcker ut. Sätt sedan den avskurna stjälken i kallt vatten. Detta kommer att hålla den fräsch i cirka två veckor.

Se till att byta vatten regelbundet. Om du tillsätter näring, lämplig för julstjärnor, i vattnet kan det förlänga livslängden ytterligare. Vår video om att skära julstjärnor visar dig i detalj hur du gör. 📽️

Ibland kan du läsa rådet om att hålla avskurna stjälkar i öppen låga en kort stund för att stoppa flödet av sav. Denna metod rekommenderas inte längre.

Adventskransar med skurna julstjärnor

Vad vore advent utan en vacker adventsljusstake? Följande idéer visar att det finns underbara alternativ till de klassiska arrangemangen. Julstjärnans stjärnformade högblad passar perfekt in i adventstider. 🕯️🕯️🕯️🕯️

Konstnärligt arrangemang: Adventskrans bestående av torkade blommor tillsammans med skurna röda julstjärnor i blomrör.

Cool elegans: En adventskrans gjord av skurna julstjärnor, vackra echeveria och ett urval av torkade blommor, håller sig fräsch länge med en krans av oasis som bas.

Festligt och elegant: Adventskransen med skurna julstjärnor i gyllene kottar. Använd ihåliga julgranshängen utan lock som eleganta vaser!

2022-poinsettia-06110-diy-fluffy-flokati-advent-wreath-04

Känn retrokänslan från 70-talet: Gör denna adventskrans i vintagestil! Här kan du se hur du gör steg-för-steg i en video! 😊

Snabbt och effektivt: Skapad med glänsande julgranskulor, denna DIY adventsdekoration är dekorerad med stolta julstjärnor och exotisk eukalyptus.

Spara utrymme på ett smart sätt: En svävande adventskrans i naturlig stil på en bas av halm, täckt med mossa och liguster. I den sitter långa tallgrenar och dekorativa grenar täckta av lavar. De skurna julstjärnorna sätts i blomrör fyllda med vatten.

Vad kan jag använda skurna julstjärnor till?

Avskurna julstjärnor är lika mångsidiga som rosor, nejlikor eller brudslöja och håller minst lika länge.

Du kan sätta dem i buketter eller arrangemang, använda dem för att skapa bordsdekorationer, julgransdekorationer eller adventsljusstakar. Möjligheterna är oändliga.

Se bara till att skurna julstjärnor alltid har tillräckligt med färskt vatten. I fyllda provrör, vaser eller blöt oasis kan julstjärnor lätt hålla sig fräscha i upp till 14 dagar.

Julgransdekorationer med skurna julstjärnor

Låt din kreativitet flöda och hitta det perfekta sättet att använda julstjärnor för att förvandla din julgran till en festlig samlingspunkt! 🎄

Enkelt och vackert: förvandla klassiska julgranskulor till stämningsfulla vaser för skurna julstjärnor!

Skickligt gömd: Här sitter den skurna julstjärnan i en liten hängande glasvas i vilken den färska blomman svävar och dansar i luften. Orkidérör fyllda med vatten, inslagna i mossa och fästa i trädet med tråd fungerar också.

Orkidérör fyllda med vatten, inslagna i mossa och fästa i trädet med tråd fungerar också.

En tillbakablick i historien: Vad klippta julstjärnor har med Hollywood att göra.

Visste du att julstjärnor var mycket populära som snittblommor långt innan de användes som krukväxter? Kanske har du hört att skurna julstjärnor inte på något sätt är en ny idé. Och Hollywood spelar en avgörande roll i detta.

Så här gick det till:

Efter att vilda julstjärnor anlände till USA från Mexiko på 1800-talet spreds de till de varma områdena där. 1902 observerade den tyske immigranten Albert Ecke hur högbladen av vilda julstjärnor runt hans gård nära Los Angeles blev röda före jul. Detta gav honom idén att klippa grenar och sälja dem som snittblommor på Sunset och Hollywood Boulevard i Hollywood inför julen. Grenarna med sina stjärnformade, klarröda högblad sålde som smör.

Försäljningen gick så bra att Albert Ecke förvärvade ytterligare mark och fokuserade helt på att odla julstjärnor från omkring 1909.

När Albert dog tog hans son Paul över familjeföretaget. Det var han som etablerade julstjärnan som en julsymbol under namnet Christmas Star. Det var först på 1950-talet som man lyckades odla fram sorter som kunde stå inomhus som krukväxter. Men fram till mitten av 1960-talet handlade Eckes fortfarande huvudsakligen med julstjärnor som snittblommor.

Så om du älskar Hollywood är julstjärnor som snittblommor precis vad du behöver! 😊