×

DIY adventskransar med julstjärnor

Det här inlägget handlar om adventskransar, deras historia och betydelse, deras många former och hur du kan skapa vackra DIY-varianter med julstjärnor.

Adventskransar med julstjärnor är fortfarande inte så vanliga, så du bör definitivt läsa vidare om:

  •  du ​​vill veta när, varför och vem som uppfann adventskransen och hur denna symbol för julen har förändrats över tiden.
  • du ​​letar efter idéer för DIY adventskransar med julstjärnor i en mängd olika stilar. Dessa inkluderar minijulstjärnekransar, kransar med julstjärnor som snittblomma, hängande arrangemang, återbruk och många fler.
  • du ​​vill veta hur du tar hand om dina julstjärnor så att de fortfarande ser strålande vackra ut i din krans även efter flera veckor

Bara intresserad av våra DIY-idéer och redo att skapa din egen unika krans med julstjärnor? Kom igång! Klicka här för att gå direkt till Adventskransar med julstjärnor.

Adventskransens historia

Historien om adventskransen börjar 1839, långt innan ”Last Christmas” var en återkommande julsång i varje butik under jul.

Då fick Johann Hinrich Wichern, en protestantisk teolog från Hamburg, en idé: Han ville påskynda väntetiden fram till jul för barnen på hans barnhem. Han gjorde en träkrans med 24 ljus.

Varje dag tände han ett och gjorde det därmed tydligt för barnen hur långt det var kvar till julafton. Detta var födelsen av adventskransen. Senare blev kransar och ljusstakar med fyra ljus allt populärare och representerade de fyra söndagarna i advent.

Vintergröna grenar vid advent

Träkransen blev snabbt en krans täckt med vintergröna växter. Traditionen att använda den i samband med jul går tillbaka till de nordiska kulturerna. Redan före julens införande dekorerade germanska stammar sina hem med vintergröna grenar för att uppmuntra gudarna att få tillbaka solen och driva bort kylan. Denna ursprungliga tradition letade sig in i adventstiden och kombinerades med den kristna symboliken med ljus i adventskransen.

Adventskransen utvecklas

Idag är en adventskrans/adventsljusstaken en av de viktigaste symbolerna inför julen. Det finns nu gott om alternativ till den traditionella kransen och i modern design utgör vintergröna bladverk inte längre en viktig del av arrangemanget. Under de senaste åren har adventskransar med julstjärnor blivit allt populärare. Och inte konstigt eftersom dessa stjärnformade blommor med sina magnifika högblad får denna traditionella dekoration att lysa.

DIY adventskransar för alla smaker med julstjärnor

Adventskransar med julstjärnor finns i en mängd av olika stilar, från traditionella och klassiska till romantiska, lekfulla och tuffa till moderna och minimalistiska. Upptäck en mängd olika DIY-kransidéer med klippta, planterade och julstjärnor i kruka! Våra detaljerade instruktioner kommer (förhoppningsvis) se till att din hemmagjorda adventskrans med julstjärnor kommer att se ut som en från en florist 😊

Idé 1: Adventskrans med kokedamas och minijulstjärnor

Denna krans av Kokedamas kommer garanterat att fånga allas uppmärksamhet, inte bara för att det fjärde ljuset har utelämnats, utan också på grund av de flytande mosskulorna med planterade knallröda minijulstjärnor.

Det är lätt att göra detta unika arrangemang själv. Ta reda på hur i vår steg-för-steg-bildserie.

Idé 2: Rustik krans med planterad julstjärna

Denna adventskrans, med kottar som ramar in en frodig röd julstjärna, har en balans mellan rustik känsla och romantisk charm.

I vår video Adventskrans med kottar och julstjärnor kan du steg för steg se hur kransen är gjord. Prova!

Idé 3: Modern återvunnen krans med minijulstjärnor

Har du en gammal bakform i köksskåpet? Kasta inte bort den! Upcycling ger klassiska juldekorationer en modern twist.

I videon som bara är tre minuter lång Adventskrans med juststjärnor i bakform får du reda på allt du behöver veta för att göra en modern, röd och vit DIY adventskrans med hjälp av endast en bakform, minijulstjärnor och mossa.

Idé 4: Hängande adventskrans i romantisk pastell med skurna julstjärnor

Denna svävande krans är ett platsbesparande alternativ till den klassiska bordskransen. Med en ljushållarkrans i metall kan du snabbt designa den själv.

För att göra detta, täck metallramen helt med nypongrenar. Fäst sedan fyra blomrör mellan ljushållarna med ståltråd, fyll dem med vatten och sätt i aprikosfärgade skurna julstjärnor.

Sätt slutligen ljus i matchande färg i de medföljande hållarna. Häng upp den. Klar!

Idé 5: Överdådig krans med julstjärnor

Denna design med minijulstjärnor är lyxig men också snabb och enkel att göra själv. Allt du behöver är en urnformad glasvas, en krans av oasis stor nog att vila säkert ovanpå vasen, julgranskulor, fyra ljushållare på pinne, lite mossa, ett par eukalyptuskvistar och klippta julstjärna.

  • Vattna först oasisringen genom att placera den i vatten och låta den sjunka av sig själv.
  • Tryck inte ner den i vattnet för då suger den inte upp vattnen ordentligt.
  • Under tiden, fyll julgranskulorna med vatten.
  • Sedan sätter du in ljushållarna i oasis.
  • Placera den dränerade ringen på vasens kant.
  • När den sitter stabilt sätt ljus i ljushållarna.
  • Täck oasis med mossa och sätt i eukalyptus för att skapa flytande linjer.

När du klipper julstjärnorna kommer mjölksaft att läcka ut. För att stoppa detta ska du omedelbart doppa stjälkarna först i varmt vatten (ca 60°C) i cirka fem sekunder och sedan direkt i kallt vatten. Detta viktiga steg kommer att få dina julstjärnor att hålla längre.

Tips: Resultatet blir ännu bättre om du använder olika sorters julstjärnor. De med böjda högblad skapar en rik, barock look när de kombineras med glasurnan.

Idé 6: Alternativ adventskrans i upcyclingstil

Och nu lite mer upcycling, för det är ett så bra alternativ till den klassiska adventskransen. Leta fram ditt ullgarn; nu är det är dags att virka!

Så här gör du: Plantera en minijulstjärna i varsin urdiskad matburk. Täck jorden med mossa. Ta fyra större burkar och fyll med torr oasis. Sätt i en ljushållare med pigg i varje och sätt sedan i numrerade ljus från 1 till 4. Toppa med mer mossa för att täcka. Trä de virkade överdragen över formarna. Det gör inget om lite av metallen syns.

Tips: Använd alltid en konservöppnare för att öppna burkarna, så att det inte blir några vassa kanter.

pink poinsettia and advent candles

Idé 7: Romantisk boho krans

Med denna krans i rosa toner placerar du skurna julstjärnor tätt intill varandra i en krans av oasis. Julgranskulor och andra prydnader fyller kransens mitt.

Lägg till torkade blommor och gräs, som glixia och rosatonad lagurus, samt färgade kvistar av vide för att ge din krans en trendig boho-look som är så mycket mer än bara romantisk.

Avsluta med att sätta dit matchande rosa ljus i ljushållare med piggar

Hur får jag mina bordskransar med julstjärnor att hålla?

Julstjärnor är krukväxter som inte behöver så mycket underhåll och håller länge även som snittblommor. Följ bara dessa råd för att få dem att trivas i din krans.

  • Julstjärna som snittblomma

För att skurna julstjärnor ska hålla länge måste du stoppa mjölksaften från att rinna. För att göra detta måste du omedelbart efter skärning, doppa stjälkarna i varmt vatten vid cirka 60 grader Celsius i cirka fem sekunder och placera dem sedan omedelbart i färskt, kallt vatten.

Om du sedan ser till att de skurna julstjärnorna alltid förses med färskt vatten, står de vackra i cirka två veckor. Om de börjar vissna, byt bara ut dem mot färska.

Du kan ta reda på mer om hur du hanterar skurna julstjärnor på rätt sätt i bloggartikeln Juststjärnor som snittblommor.

  • Krukväxter, minijulstjärnor och julstjärnor i

Förutom tillräckligt med ljus, värme och en plats skyddad från drag, behöver julstjärnor framför allt regelbunden vattning. Låt aldrig plantans rotklump torka ut helt och se till att den inte heller blir övervattnad.

För minijulstjärnor rekommenderar vi vattning genom nedsänkning. Hitta mer information om korrekt skötsel i artikeln Minijulstjärnor: presentidéer och skötseltips.