×

Hur man vattnar julstjärnor – sex knep

Julstjärnor har toppat listan över de mest populära blommande vinterkrukväxterna i många år. Oavsett om du är van vid att arrangera moderna, färgglada displayer eller klassiska juldekorationer, kommer du inte att ta dig igenom årets sista veckor utan att upptäcka dem. För att njuta av växten så länge som möjligt måste du förvara den på en ljus, varm plats med skydd från drag och följa dessa sex bästa vattningstips. Här avslöjar experter från Stars for Europe (SfE) mer.

1. Använd rumstempererat vatten

Julstjärnan kommer från tropiska Mexiko, så den gillar inte kallt vatten eller kall luft. Efter att ha fyllt på en vattenkanna är det bra att låta vattnet stå en stund tills det har nått rumstemperatur.

2. De föredrar mjukt vatten

Julstjärnor gillar inte hårt vatten. Regnvatten är naturligt mjukt (lågt innehåll av mineraler som kalk) och är därför perfekt för växter – du kan samla det utomhus för att vattna dina julstjärnor. I regioner med hårt dricksvatten kan du minska mineralinnehållet i kranvatten genom att koka det eller låta det stå i en dag. Då försvinner de mineraler som gör vattnet hårt. Du kan också blanda kranvatten med destillerat vatten eller använda ett vattenfilter.

Tips: Om har en torktumlare kan du även använda vattnet från denna för att späda ut vatten som är för hårt.

3. Vattna först när jorden har torkat ut

Julstjärnor gillar inte hårt vatten. Regnvatten är naturligt mjukt (lågt innehåll av mineraler som kalk) och är därför perfekt för växter – du kan samla det utomhus för att vattna dina julstjärnor. I regioner med hårt dricksvatten kan du minska mineralinnehållet i kranvatten genom att koka det eller låta det stå i en dag. Då försvinner de mineraler som gör vattnet hårt. Du kan också blanda kranvatten med destillerat vatten eller använda ett vattenfilter. Tips: Om har en torktumlare kan du även använda vattnet från denna för att späda ut vatten som är för hårt.

4. Vattna regelbundet men måttligt – Ett champagneglas är perfekt

Jorden runt en julstjärna bör aldrig blötläggas helt. Det är bättre att vattna mindre, men oftare, än i stora mängder. För en julstjärna i standardstorlek, i en kruka på cirka 13 cm, använd cirka 100 milliliter vatten per vattning – ungefär lika mycket som ryms i ett champagneglas. Å andra sidan behöver en julstjärna i miniatyr, i en 6 cm kruka, bara ett halvt snapsglas med vatten.

En bra riktlinje för växter i standardstorlek är att vattna på detta sätt varannan till var tredje dag. Om de förvaras i ett mycket varmt rum eller nära ett element kan de också behöva vattnas oftare.  Minijulstjärnor kan behöva vattnas dagligen på grund av dess lilla volym jord.

5. Häll bort överflödigt vatten

Julstjärnor inte tål att stå i vatten så ungefär 15 minuter efter vattning ska allt överflödigt vatten hällas bort från fatet eller planteringskärlet som krukan står i. Alternativt kan du också vattna plantan från basen och låta den dricka från botten.

För att göra detta, häll vatten direkt i fatet eller ytterkrukan, placera sedan julstjärnans kruka i den och vänta i cirka 15 minuter tills jorden suger upp den. Om allt vatten sugs upp, tillsätt lite till. Om vattennivån inte ändras på flera minuter betyder det att växten har fått nog och det är dags att kassera överskottet.

6. Doppa i stället för hälla

För den som inte vill oroa sig för regelbunden vattning är doppning ett bra alternativ. När växten är torr doppas hela krukan ner i rumstempererat vatten i några minuter. För att göra det, ta växten i sin standardkruka med dräneringshål och doppa den i en hink eller djupt handfat. Bubblor kommer att stiga upp till toppen, detta indikerar att jorden absorberar vatten. När bubblorna saktar ner och upphör betyder det att julstjärnan har fått nog.

Vid det här laget lyfter du upp plantan, låt vattnet rinna av en kort stund och placerar sedan tillbaka julstjärnan i dess yttre planteringskärl eller fat. Kom ihåg att ta bort eventuellt överflödigt vatten som sipprar ut senast efter 15 minuter. Med den här metoden behöver du bara vattna ungefär en gång i veckan, så det är perfekt om du är borta från hemmet några dagar.

no active widgets