×
2022-poinsettia-06000-christmas-warmth-06

Ståtlig och vacker ända fram till våren

I november och december är julstjärnan en absolut storsäljare. Ingen blommande krukväxt köps mer under årets sista veckor. När allt kommer omkring anses denna vackra vinterfavorit vara den förnämligaste julväxten. Men, bortsett från julen, får denna attraktiva stjärna också höga poäng som en färgstark krukväxt och kommer med rätt omvårdnad att fortsätta att frodas långt efter årets slut. Experterna på Stars for Europe (SfE) förklarar vad du behöver göra för att säkerställa att din julstjärna behåller sina färgglada högblad till våren.

Gå efter kvalitet när du köper

Julstjärnor reagerar ibland på felbehandling först efternågra dagar, vanligtvis genom att tappa sina blad. För att undvika sådana obehagliga överraskningar är det viktigt att välja kvalitet vid köp. Färska, friska växter kommer att ha tätt, oskadat bladverk och gulgröna blomknoppar mellan de färgglada högbladen. I butik ska välskötta julstjärnor ställas ut oinpackade och åtskilda från varandra på en varm och ljus plats skyddad från drag. Jorden ska varken vara torr eller genomblöt. Fackhandeln uppfyller oftast dessa krav.

Packa väl inför hemresan

Tropiska växter gillar inte temperaturer under 12°C eller drag. För transport under svala, blåsiga dagar, slå in dina julstjärnor försiktigt i flera lager papper och få hem dem så snabbt som möjligt.

Hitta en ljus och varm plats

Julstjärnor, som har sitt ursprung i Mexiko, behöver solljus och värme. Temperaturer mellan 15 och 22° är idealiska. På vintern är direkt solljus från ett fönster i söderläge bra, eftersom ljuset inte är för starkt. Undvik kalldrag till varje pris. När du vädrar ett rum är det bäst att tillfälligt flytta plantan till en annan plats.

2022-poinsettia-07000-how-to-water-02
2022-poinsettia-07000-how-to-water-03

Vattna rätt

Julstjärnor ska varken bli helt genomblöta eller torka ut, även om för mycket vatten är värre än en tillfällig torka. Du kan avgöra om det är dags att vattna med ett fingertest. Om jorden känns torr cirka 2 cm ner i joden, behöver plantan vatten. Ett annat sätt att avgöra detta är att lyfta plantan tillsammans med dess kruka. Om den känns ovanligt lätt, saknar jorden fukt. Beroende på placering, rummets temperatur och storleken på plantan kan du behöva vattna dagligen eller varannan till var tredje dag. Vattna alltid med rumstempererat vatten. Du kan göra detta i små mängder med en vattenkanna uppifrån eller underifrån genom att hälla vatten på fatet. En annan metod är sänka ner rotklumpen helt i vatten i några minuter.

Låt den sedan rinna av ordentligt. Med den sista metoden brukar det räcka med vattning en gång i veckan. När du använder någon av de tre metoderna, se till att vattnet inte ligger kvar på fatet eller i krukan under en längre tid. Häll av eventuellt överskott senast 15 minuter efter vattning.

Inget behov av att gödsla under första blomningen

När du köper en julstjärna i november eller december är jorden redan förgödslad, vilket innebär att det inte är nödvändigt att gödsla din planta under blomningsperioden. Men om du bestämmer dig för att fortsätta att odla din julstjärna är regelbunden gödsling rekommenderat.

Kan man få den att blomma igen?

Teoretiskt går det att få en julstjärna att blomma igen, dock kräver det mycket ansträngning och plantan ser sällan så imponerande ut som den gjorde första året. Men även om du inte vill få din växt att blomma igen behöver du inte göra dig av med den. Efter beskärning i slutet av blomningsperioden förvandlar julstjärnor till frodiga gröna växter som klarar sig mycket bra utomhus under de varmare månaderna.

 

no active widgets