×

Ta hand om dina julstjärnor på rätt sätt

Att ta hand om en julstjärna är en barnlek. Följ några enkla tips så håller sig dina växter vackra ända fram till våren. Vi berättar allt du behöver veta om hur du tar hand om julstjärnor.

Om du är intresserad av hur man tar hand om julstjärnor på rätt sätt, läs vidare. I detta blogginlägg hittar du svar på följande frågor från experterna på Stars for Europe:

Vad bör jag tänka på när jag köper julstjärnor?

Vilket är det bästa sättet att transportera min julstjärna?

Vilken är den perfekta platsen för min julstjärna?

Hur vattnar jag min julstjärna ordentligt?

Behöver jag ge min julstjärna närig?

Hur behåller jag min julstjärna genom sommaren?

Hur får jag min julstjärna att blomma igen?

Några av dessa frågor besvaras också i vår YouTube-video ”Optimal skötsel av julstjärnor”. Ta en titt 😊!

Vad ska jag tänka på när jag köper julstjärnor?

2022-poinsettia-buying-the-right-plant-05
2022-poinsettia-buying-the-right-plant-03

För att du ska kunna njuta av din julstjärna längre bör du se till att du köper en växt av god kvalitet. Köp bara sådana som uppfyller följande kriterier:

  • Julstjärnan ser frisk ut överallt. Bladen är starka, täta och utan synliga skador.
  • De små blommorna i mitten av de färgade högbladen är fortfarande i knopp.
  • Julstjärnan placeras i butiken på en ljus, varm plats, skyddad från drag.
  • Köp inte en ful dåligt skött julstjärna av medlidande, och undvik växter som står ute i kylan eller i butiken alldeles intill entren. Chansen att en sådan julstjärna återhämtar sig hemma är liten. För detaljerade köptips, se vår blogg ”Tips för köp av julstjärnor”

Hur transporterar jag hem min julstjärna på bästa sätt?

Julstjärnor kommer ursprungligen från Mexiko. Klimatet där är tropiskt, så dessa växter gillar inte kyla eller drag. För att se till att din julstjärna inte skadas under transporten, slå in den väl och ta den till en varm miljö så snabbt som möjligt.

Om du köper din julstjärna i en specialaffär har de vanligtvis tillräckligt med förpackningar. Var försiktig så att du inte skadar växten när du slår in den, eftersom grenarna kan gå av ganska lätt.

Om du reser med bil, kom ihåg att temperaturen snabbt kan sjunka så det blir för kallt för julstjärnor när motorn är avstängd. Det får inte vara kallare än 12°C för växten.

Vilken är den perfekta platsen för min julstjärna?

Den perfekta platsen för din julstjärna är ljus, varm (mellan 15 och 22 °C) och skyddad från drag. Placera den inte bredvid ett varmt element, en kamin eller öppen spis, utan skydda den från drag och nedkylning av rötterna.

Vill du veta mer? I vår blogg ”Den perfekta platsen för din julstjärna” hittar du svar på alla de frågor om rätt plats.

Hur vattnar jag min julstjärna rätt?

Det korta svaret på frågan om hur du vattnar din julstjärna på rätt sätt är måttligt och regelbundet. Att vattna för mycket och för ofta är, tillsammans med kyla och drag, det vanligaste skötselfelet.

Vattna alltid din julstjärna när jorden har torkat ut och om du är osäker är det bättre att vattna för lite än för mycket. Julstjärnor gillar inte att bli vattendränkta!

Det är också bäst att använda mjukt vatten i rumstemperatur för bevattning. Ta reda på den perfekta tidpunkten för vattning, den bästa metoden och hur du känner igen om din julstjärna har fått för mycket eller för lite vatten, genom att läsa i vår blogg ”Vattna julstjärnor på rätt sätt”. Där hittar du svar på alla dina frågor om hur du vattnar dina växter på rätt sätt.

Behöver jag ge min julstjärna näring?

Om du köper din julstjärna veckorna eller månaderna före jul behöver du inte gödsla den under den första blomningsperioden. Plantorna är planterade i förgödslad jord som ger dem optimal näring. Endast om du vill fortsätta att odla din julstjärna efter blomningsperiodens slut blir frågan om gödsling relevant.

Se även nästa fråga ”Hur övervintrar jag min julstjärna?”. Så snart din julstjärna får nya blad efter en viloperiod bör du börja gödsla den regelbundet. Använd ett flytande handelsgödsel för krukväxter och dosera enligt anvisningarna.

Kan jag övervintra min julstjärna?

Julstjärnor är fleråriga växter. Du kan odla dem över sommaren efter blomningsperioden och odla dem som bladväxter.

När blomningen är över och julstjärnan har tappat sina färgade stödblad (vanligtvis i slutet av februari, början av mars) ska du minska vattningen avsevärt. Torkan gör att växten tar en tillväxtpaus. I slutet av april klipper du ner julstjärnan till en höjd av ca 15 cm och börjar vattna den igen regelbundet.

Om det behövs är det också dags att plantera om den. Placera julstjärnan på en ljus plats utan direkt solljus och gödsla den ungefär en gång i veckan med ett flytande gödningsmedel för krukväxter. Din julstjärna kommer nu att utvecklas till en vacker bladväxt.

Hur får jag min julstjärna att blomma igen?

Över sommaren blir din julstjärna från förra året en vacker bladväxt. Men hur får man den att blomma igen? Julstjärnor är kortdagsväxter. Först när dagslängden faller under en viss varaktighet får växten signalen att bilda blommor. För att din julstjärna ska få färgade högblad igen lagom till advent måste den vara i totalt mörker minst 12 timmar om dagen från runt slutet av september.

Helt mörkt betyder att du konsekvent måste utesluta varje ljuskälla, oavsett hur liten den är. Har du ett rum som du inte använder som är helt mörkt på natten (dvs det finns ingen gatubelysning framför fönstret)? Då kan du sätta din julstjärna där från slutet av september. Alternativt kan du lägga en ogenomskinlig kartong över plantan varje kväll vid samma tidpunkt i 12 till 14 timmar. Kom ihåg att ta bort lådan varje morgon. Om du gör detta konsekvent i cirka åtta veckor, kommer din julstjärna att producera nya blommor och färgade högblad. Så fort de nya högbladen dyker upp kan du sluta mörkna och flytta din julstjärna till en lämplig plats där du kan se den.

Inget ska dock gå fel under denna tid! Om den ljus-mörka rytmen störs bara en gång – även för en mycket kort tid – kan du glömma det hela! Och även om det fungerar kommer din julstjärna förmodligen inte se lika bra ut som det gjorde under det första året. Det är inte utan anledning som trädgårdsmästare investerar mycket energi och alla sina kunskaper varje år för att ta med vackert odlade julstjärnor med tätt blad och magnifika, färgglada högblad in i butikerna lagom till jul.